War Of Hearts

 
Dunedin. Nya Zeelands studentstad. o då menar jag verkligen studentstad. Tror inte ens Lund eller Uppsala kommer i närheten av den här staden. På sommaren stänger halva staden ner pga att studenterna åker härifrån. Så fort vi kom in i centrum kunde vi känna av studentandan och husen som är dekorerade med skyltar, soffor i trädgårdarna osv. Får mig allt att längta tillbaka lite till studentlivet. Hur som helst pluggar min kollega Kate från Gelissimo här så har bott hos henne några dagar.
 
 
Dunedin har den mest fantastiska tågstation. Älskade den. I skillnad mot resten av Nya Zeeland har Dunedin väldigt mycket stenbyggnader och "gamla" byggnader i staden. Inget man hittar ofta i NZ eftersom landet inte är så gammalt. Så var trevligt och se lite europeisk arkitektur igen.
 
 
Varje år under påskhelgen har de en "gypsie fair" här. Gypsie = personer som bor i trävagnar/husbilar och rör sig run om i landet utan att ha en fast punkt de kallar hem och de har en marknad. Mycket kristaller, hantverk och pärlor.
 
Yey, jag hittade lite street art!
 
 
Ytterliggare en sak som finns i Dunedin. Världens brantaste backe. Yep. Jag gick uppför den. Inte så jobbigt som jag befarade faktiskt. Och jag är lite facinerad över att det finns brantare backar än de i San Francisco. Den här har de lagt speciellt cement i för att bilarna ska få bättre fäste. Och trappsteg på trottoaren för det är så brant. Galet.
 
 
Kate tog mig på en rundtur runt campus. Vackert ställe med fina byggnader.
 
 
Idag har jag varit på Cadbury Chokladfabrik. Drack den godaste mochan i världshistorien och det kändes som jag klev rakt in i "Kalle och Chokladfabriken" när jag var där. Är något speciellt med chokladfabriker...
 
War Of Hearts - Ruelle
Tillbaka till toppen

What´s Another Year

 
Sakta men säkert jobbar vi oss neråt längs sydön och vi har nu kommit fram till Wanaka. En väldigt söt liten stad med omgivande berg och sjö. Spelar ingen roll hur många foton jag tar, det går ändå inte att göra det rättvisa på bild. Helt fantastisk litet ställe. Var ute i Aspiring Nationalpark igår och bergen och kullarna omger en överallt. Åkte till en liten sjö och klättrade sen upp för ett antal (läs många) trappsteg upp till toppen för att få en utsikt, var värt den klättringen!
 
Diamond Lake
 
Lake Wanaka
 
Jag vann över Abbie i minigolf, yey!
 
Vädret är inte det bästa men det positiva med regn är att det bildar massa vackra vattenfall överallt så ska inte klaga.
 
What´s Another Year - Johnny Logan
 
 
Tillbaka till toppen

Glaciers Of Ice

 
I måndags kom vi fram till Franz Josef. En väldigt liten ort men som ligger extremt vackert i ett glaciärområde. Vacker natur och snötäckta toppar. 
 
 
En av de största anledningarna till att jag ville åka hit är att de har så kallade "heli hikes", man flyger upp till glaciären med en helicopter och utforskar isen. Har blivit inställt 2 dagar på grund av för mycket moln runt bergen men idag lyckades vi äntligen ta oss upp. Jag har för övrigt totalförälskat mig i helikoptrar. Jag vill ha en sån.
 
 
Eftersom glaciären ständigt rör sig fick vår guide hugga fram nya stigar åt oss lite titt som tätt. Var rätt coolt att höra isen knaka under fötterna!
 
 
Isdubbar på kängorna, bra att ha!
 
 
 
 
Isen är så otroligt blå där uppe att de är helt otroligt.
 
 
 
Var en otroligt häftig upplevelse och jag tänker bygga en igloo och bosätta mig där med en helikopter som färdmedel. Så om någon vill få tag på mig vet ni var jag finns.
 
Glaciers Of Ice - El Michaels Affairs
Tillbaka till toppen

Honey And The Moon

 
Så idag körde jag iväg till Arthur´s Pass som är en nationalpark, knallade omkring i ca 4 timmar upp över berg och över floder och till vattenfall. Naturen i Nya Zeeland kommer aldrig sluta förundra mig.
 
 
Var helt slut efter de timmarna dock för det var mycket uppåt för att komma till olika ställen men väl värt det.
 
 
Jag har campat i ca 2 veckor nu och måste erkänna att jag faktiskt gillar det. När man vant sig vid att sova på marken och lärt sig hur man ska hålla sig varm är det riktigt mysigt att tälta. Glad att Abbie bestämde sig för att göra mig sällskap dock, hade nog vart rätt långtråkigt annars!
 
Honey And The Moon - Joseph Arthur
Tillbaka till toppen

Run Thorough The Jungle

Nästa stop vår resa var Paparoa Nationalpark. Mest känt för sina "pancace rocks" ser ut som en hög pannkakor av sten ungefär. Rätt coolt.
 
Pannkaksstenar!
 
 
En annan sak som de är rätt känt för är "blowholes". Vatten som sprutar ut ur hål i marken, lät lite roligt när de hände och väldigt häftigt naturfenomen enligt min åsigt.
 
 
Hade en vacker utsikt när vi körde längs kusten med havet på ena sidan och berg och skog på andra.
 
 
På eftermiddagen gick vi på en liten hike längs floden inne i nationalparken och det var så himla fint. Älskade verkligen det stället. Vred nästan nacken ur led när jag försökte kolla upp längs bergen och längs floden och samtidigt se var jag satte fötterna. Var en väldigt regnig och mulen dag men inte ens det kunde förstöra intrycket!
 
Run Thorough The Jungle - Creeedence Clearwater Revival
Tillbaka till toppen

Promise Of Lakes

Nelson
 
I onsdags plockade jag upp Abbie från Nelson´s flygplats och det är nu vi två som ska resa runt södra ön av Nya Zeeland. Vi tillbringade ett par dagar i Nelson, en rätt liten men mysig och trivsam stad som ligger vackert vid vattnet. Hittade bland annat en pärlbutik som hade pärlor upp längs hela väggarna och hängande i rader från taket. Snubblade även över guldsmeden som gjorde "Ringen" till Sagan om ringen-filmerna.
 
 
Klättrade upp till "Center of New Zealand" en dag som är den punkt de utgick ifrån när de började rita kartorna över Nya Zeeland. 
 
 
Sista dagen besökte vi lite vingårdar och smakade vin, eller snarare Abbie smakade och jag luktade eftersom jag skulle köra. De har många trevliga vingårdar runt Nelson och ett par riktigt goda viner.
 
 
Påväg mot Westport stannade vi till i Nelson Lakes Nationalpark och åt lunch och gick en sväng, superfint ställe! Kallt som sjutton med blåsten men bara man klädde på sig så var det helt ok, värt att frysa för att se det.
 
 
Promise Of Lakes - Luray
Tillbaka till toppen

Ships In The Night

Nya Zeeland har något som kallas "The great walks" vilket är 9 olika vandringsleder allt från 2-7 dagars vandringar. Eftersom jag ska göra en 3-dagars i slutet av månaden så har jag gjort lite olika leder med bara dagsutflykter senaste tiden. 
 
Utsikten från Queen Charlotte
 
Jag gick Queen Charlotte-spåret förra veckan. Vacker led som går rätt högt över havsytan med fantastisk utsikt över bukten. Stannade till i Cable Bay 2 nätter och slappde med får och höns som knallade omkring mig.
Cable Bay
 
I lördags mötte jag upp Amie så vi har campat i Abel Tasman´s nationalpark vilket är en av de mest populära av de 9 lederna. Har vart trevligt med lite sällskap efter några nätter ensam. Har vart galet varmt och vackert väder så första dagen gick vi bara en liten sväng och spenderade dagen på stranden.

 
I måndags fick vi för oss att göra en längre led och gav oss ut på en 7-timmars. Vad vi inte visste var att de första 3 timmarna var en brantare och brantare klättring uppför ett berg. Himla utsikt när man väl kom upp men var helt slut och det var varmt som sjutton med solen som stekte rakt på oss så vi var utan vatten de sista 3 timmarna. Nästa punkt på inköpslistan: tabletter för att rena vattnet i floderna!

 
Utsikten över Abel Tasman högt, högt upp
 
 
 
I tisdags tog vi de rätt lugnt och körde en sväng. Tog en fika nere i stan och körde upp till en grotta som Amie gick en tur i, jag såg dem i Australien så jag väntade utanför och slappade i solen. Besökte även ett vattenhål där vattnet kom ut ur berget och startade en flod, väldigt klart och iskallt vatten. Var superfint ställe!
 
 
 
Ships In The Night - Mat Kearney
I tisdags tog vi de rätt lugnt och körde en sväng. Tog en fika nere i stan och körde upp till en grotta som Amie gick en tur i, jag såg dem i Australien så jag väntade utanför och slppade i solen. Besökte även et vattenhåll där vattnet kom ut ur berget och startade en flod, superfint ställe!
Tillbaka till toppen

Diamond And Silver

Picton
 
Så igår anlände jag till Nya Zealands södra ö. Färjan la till i lilla hamnstaden Picton men jag stannade inte där igår utan åkte istället vidare ner till Blenheim, en annan stad lite mer söderut där jag skulle sova under natten.
Blenheim är mest kännt för sitt vin, man ser vingårdar precis överallt, men mitt bland alla vinrankor hittade jag en liten chokladfabrik. Man fick prova på deras choklad med smörkola och makademia nötter i, galet god. Nog tur att det var så dyrt att jag inte köpte nåt, hade fått ont i magen annars...
 
 
Idag har jag däremot tillbringat i Picton. Är en väldigt liten stad med bara en huvudgata med lite caféer souveniraffärer längs med men den var mysig att gå omkring i och ligger väldigt vackert med vatten och berg som omger den.
 
 
Ga mig även ut på en liten vandring medans jag var där och gick längs en led som hade utsikt över vattnet.
 
 
Diamond And Silver - Barcelona
Tillbaka till toppenNEW ZEALAND

SWEDEN


Instagram


Bloggtips

Follow on Bloglovin Follow on Bloglovin