Ghosttown

I september 2010 drabbades Christchurch av en jordbävning med styrka 7.2. Det är den första staden har haft och kom från ingenstans. Ingen hade väntat sig det. Staden klarade sig förvånansvärt bra men har efter det haft tusentals av efterskalv. Ett av dom den 22 februari 2011. Den låg på 6.3 ca 10 km utanför staden och dödade 185 personer och skadade stora delar av stan. När man hör folk prata om staden här i Nya Zeeland så hör man ofta om jordbävningen och hur staden har påverkats av den. Jag var förvarnad om staden fortfarande hade spår efter vad som hänt men jag hade inte förberett mig på hur mycket. Vart man än går är det stängsel runt trottoarerna, brädor i fönsterna, evakuerade byggnader och allmän förödelse.
 
  
En av Christchurch kända byggnader är deras Katedral. Tog 40 år att bygga och var länge en symbol för staden. Den förstördes till stor del i jordbävningen och de har än idag inte bestämt om de ska bygga upp den igen eller riva den för att bygga en ny, modern variant. Invånare i Christchurch har inget emot att lämna den som den är, som ett memorial av vad som hänt.
 
Även nu, 5 år senare, är staden fortfarande något av en spökstad. Mycket av vad som förstördes har inte ens försökts byggas upp igen för det kostar för mycket pengar. Människor har flytt staden för de har inte råd att bygga upp sina hem igen och staden står på så ostabil grund att det till viss del inte känns som det finns någon mening att bygga upp det igen. Men de har inte helt gett upp, byggnadsarbete pågår överallt och väldigt sakta byggs saker upp igen. Christchurch var en gång en vacker stad, jag hoppas den kommer tillbaka till det för trots att den är så trasig har den en härlig atmosfär. 
 
 
MInnesmärket för de som dog i jordbävningen. Varje person har fått sin egna stol.
 
 
Medans staden byggs upp igen har de satt upp containrar där affärer, bank, post mm håller till tills de kommer kunna flytta till nya lokaler.
 
 
Men Christchurch har även roliga saker. Idag var jag på The International Antarctic Center. Fick kolla på söta minipingviner, läsa massa om Antarktis, kolla på filmer och erfara en "antarktisk storm". Inte alltför annorlunda mot en vinterstorm i Sverige om jag ska va ärlig. Var ett häftigt ställe iaf med mycket intressant information. Antarktisk är ett ställe jag absolut vill åka till. Och det ska jag. Nån dag.
 
 
Ghosttown - MadonnaEn trevlig liten hälsning kan du skriva här!En liten kommentar är alltid trevligt men alla inlägg om tävlingar och utbyte på BlogLovin kommer att tas bort.

Kom ihåg mig
Namn:
E-post:
URL/Blogg:
Kommentar:


Trackback


NEW ZEALAND

SWEDEN


Instagram


Bloggtips

Follow on Bloglovin Follow on Bloglovin